Notícies del lloc

DEBAT:PUBLICAR EN REVISTES DE CIÈNCIA

DEBAT:PUBLICAR EN REVISTES DE CIÈNCIA

per Montse colilles -
Nombre de respostes: 1

Un premi Nobel, contra 'Nature' i 'Science'

El reconegut Randy Schekman declara la guerra a les principals revistes científiques
 
Un premi Nobel, contra 'Nature' i 'Science'

La revista britànica Nature s'ha defensat de les crítiques del premi Nobel de medicina Randy Schekman en assegurar que selecciona els estudis que publica "d'acord amb la seva rellevància científica" i no el seu impacte.

El biòleg cel·lular ha declarat un boicot a aquesta revista i a les nord-americanes CellScience, a les quals no tornarà a enviar més investigacions del seu laboratori perquè considera que distorsionen el procés científic i representen una "tirania", segons un article d'opinió firmat per ell mateix i que es va publicar dilluns passat aThe Guardian.

L'investigador científic nord-americà, guanyador del premi Nobel de medicina el 2013, considera que la pressió dels científics per publicar en aquestes prestigioses revistes "de luxe" encoratja els investigadors a perseguir camps científics "de moda" en lloc de fer estudis de més rellevància.

Publicitat contra rigor

En l'article publicat a The Guardian, Schekman afirma que el problema s'exacerba pel fet que els directors d'aquestes publicacions no són científics sinó professionals que busquen la publicació d'estudis amb més impacte. "He publicat amb els grans noms, en publicacions que m'han valgut per guanyar un premi Nobel, però ja n'hi ha prou", diu en el seu article. "Igual que Wall Street ha de deslligar-se de la cultura de les primes, la ciència ha de trencar amb la tirania de les publicacions prestigioses".

En resposta a Schekman, el director de Nature, Philip Campbell, ha dit que la seva revista treballa amb la comunitat científica des de fa més de 140 anys i que el suport rebut pels autors d'investigacions i crítics valida la seva tasca. "Seleccionem les investigacions que es publicaran aNature sobre la base de la seva importància científica", ha afirmat Campbell en un comunicat remès per l'agència Efe. "La comunitat científica tendeix a una sobredependència en valorar les investigacions per la publicació en què apareixen o pel factor impacte d'aquestes revistes", ha reconegut.

Campbell va recordar una enquesta feta aquest any pel grup editorial Nature entre més de 20.000 científics sobre els tres factors més importants a tenir en compte a l'hora de triar una publicació per difondre la seva recerca. Les respostes apuntaven a la reputació de la revista, la rellevància del contingut en la seva especialitat i el factor impacte.

Boicot actiu

Les declaracions de Schekman han tingut un gran impacte als mitjans. "La ciència ha de trencar la tirania de les revistes de luxe", afirma Schekman, que és, a més, l'editor d'eLife, una revista onlineen què els articles presentats els discuteixen i revisen científics i que publica en obert els estudis. Segons l'investigador, les revistes imposen una pressió als investigadors que els porta a centrar-se en temes científics "de moda" en lloc de bolcar-se en temes que sí que tindrien veritable rellevància en els seus camps d'investigació. "Igual que els dissenyadors de moda creen bosses d'edició limitada, les revistes saben que l'escassetat de publicacions alimenta la demanda, de manera que redueixen artificialment el nombre d'estudis que accepten", denuncia.

Randy Schekman va rebre el premi Nobel de medicina del 2013 amb James E. Rothman i Thomas C. Südhof pels seus estudis sobre el funcionament del trànsit a la vesícula cel·lular.